Gode råd til en dejlig fest

Når beslutningen om at holde fest er taget – begynder planlægningen. Spørgsmål som hvor, hvornår, hvem og hvordan melder sig.
Her får du en række gode råd til planlægningen. Vi har mange års erfaring med at planlægge gode fester, og her serverer vi vores erfaringer – både til forberedelsen og til festens program.
Hvorfor holder du fest og hvad ønsker du dig af festen? Er det hyggen, der er vigtigst? Skal der danses? Skal gæsterne snakke på kryds og tværs? Skal de grine og have det sjovt? Selvfølgelig ønsker du den allerbedste fest og der er rigtig mange forskellige måder at feste på.

Invitér dine gæster og fortæl dem, hvad du ønsker dig.
Du kan invitere på alt, lige fra egne hjemmelavede kreationer til købte kort. Send dem gerne ud i god tid, så folk har mulighed for at reservere datoen. Husk alle basisinformationer, der er vigtige at have med.

Tjekliste til invitationen
Husk alle oplysninger på invitationen:

  • Dato, klokkeslet og sted.
  • Hvem du præcis inviterer. Er børn og eventuelle kærester inviteret med?
  • Svar senest dato – med kontaktinformationer. Restaurant Kongelunden skal bruge det endelige antal gæster senest tirsdagen før jeres arrangement – men mindre andet er aftalt.
  • Følgende kan også være en del af indbydelsen – afhængig af hvilken fest I drømmer om:
  • Toastmaster og personens kontaktinfo
  • Ønsker I ikke indslag eller sange til jeres fest, så gør opmærksom på det i indbydelsen
  • Eventuelle overnatningsmuligheder
  • Eventuel dresscode
  • Ønskeliste – vedlæg en ønskeseddel. Det er ikke uhøfligt, men en stor hjælp til gæsterne. Husk blot at medtage gaveidéer i forskellige prislag.

Mad og bordpynt
Når du holder fest i Restaurant Kongeliunden tager vi os af det hele. Vi drøfter maden, bordpynten og andre ønsker, så du får den bedste fest ud af det. Før vores fælles planlægningsmøde får du tilsendt en oversigt over de overvejelser, der vil være godt at tænke på inden vi mødes og aftaler detaljerne for festen. Menuen, drikkevarer, hvordan bordene skal se ud, farver på duge og bordpynt mm.

Den bedste bordplan
Der er mange muligheder for at lave en god bordplan og utraditionelle løsninger er bestemt også almindelige i dag. Traditionen byder at herrens borddame altid sidder på hans højre side. Brylluppet er ofte det mest traditionelle. Her ser bordplanen således ud:
Gommens mor > Brudens far > Brud – Gom < Brudens mor < Gommens far
Traditionerne foreskriver også at gifte par ikke skal sidde sammen, at forlovede skal sidde sammen indtil de er gift. Børn må ikke placeres ved siden af deres forældre. Men husk at i dag er næsten alt heldigvis tilladt.

Tag hensyn og skab rum for den gode snak
Familiekonstellationer er i dag blevet mangfoldige. Derfor kan det til tider være svært at følge de gamle traditioner. Og hvem skal ellers sidde hvor? For nogen er det nemt – for andre en udfordring, der kan optage mange (bekymrende) tanker. Der findes selvfølgelig et hav af kreative og sjove muligheder for at skabe lige præcis den perfekte bordplan. Men det kan betale sig at bruge god tid på den:

Sæt folk sammen, der kender hinanden godt.
Det åbner for en mere munter og løssluppen stemning allerede fra festens begyndelse. Du kan også gøre det modsatte: Sæt folk sammen, der ikke kender hinanden i forvejen. Det giver anledning til at gæsterne kan lære hinanden at kende. Det kan være folk med samme interesser, eller som på anden måde har fællestræk. Det åbner for hyggelig smalltalk, nye bekendtskaber. Man kan hjælpe på vej ved f.eks. at lægge sedler med små sjove facts ved bordene. På begge måder kan du mixe dine gæster og blande de udadvendte og mere indadvendte ved bordene. Det skal helst være en god oplevelse for alle og stemningen skal være god ved alle bordene.

Sæt ikke folk sammen…
Hvis du på forhånd ved, at nogle af gæsterne ikke synes om hinanden, bør du ikke bruge festen til at forsøge at lave om på det.
At placere ”den der altid sætter gang i festen” alene midt imellem de mere stille af gæsterne, i håb om at vedkommende lige kan sætte gang i dem, er ikke altid en god ide. De stille bliver ikke mere underholdende og den underholdene person ender med at blive stille. Bland derfor dine gæster, det giver oftest den bedste stemning.

Hvor skal børnene være?
Et eventuelt børnebord kan med fordel placeres tæt ved udgangen. Så er de frie til at rende frem og tilbage som de har lyst, og de skal ikke tænke på om de forstyrrer de voksne.
Er dit forarbejde gjort ordentlig, kan du slappe af – resten er op til dine gæster og ude af dine hænder.

Lav gerne en forstørret bordplan og hæng den op ved indgangene, så folk kan se hvor de skal sidde, før de går til bords.

Fotograf kan hjælpe med at fastholde minderne
Der er flere muligheder for at fastholde de gode minderfra festen. Du kan aftale med en fotograf på forhånd eller du kan gøre det til en del af festen ved at invitere dine gæster til at hjælpe: De fleste gæster har deres mobiltelefoner med og kan bidrga emed mange og gode billeder. Med et # (hashtag) kan billederne samles på sociale medier. På nettet findes flere forskellige måde at dele billeder på – også under selve festen. Du kan lave en konkurrence om aftenens bedste billede.
Engangskammeraer fås stadig, hvis du ikke har lyst til at opfordre til brug af mobiltelefoner. Køb nogle stykker og placér dem rundt omkring på bordene.
Husk også at tage detaljebilleder af bordpynt, borddækning, madbilleder (før fadene bliver tømt). Detaljebilleder og portrætfotos er med til at skabe et varieret billedalbum, når du gerne vil huske tilbage på festen.

Med en toastmaster kan du slappe mere af
Gennem tiden er der kommet mere forskellige festindslag på programmet. I dag er der ofte færre lejlighedssange, og langt flere taler og underholdning.
For at give dig ro til at nyde festen og sikre den optimale afvikling af programmet, anbefaler vi derfor altid at du vælger dig en toastmaster. Det er vigtigt for os, at I kan nyde jeres fest i ro og fred. Men en toastmaster kan vi i samråd tilrettelægge et godt forløb i festen. Så er du fri til at nyde festen og personalet kan koordinere sange, taler, underholdning, rygepauser, serveringen mm. med én og samme person.

Toastmasteren skal styre festens program sammen med os
Det er ikke så vigtigt om personen har prøvet det før, for det har vi. Men vedkommende skal have lyst til opgaven, sætte sig ind i, hvad det betyder at være toastmaster, og ikke mindst forstå vigtigheden af samarbejdet med både serveringspersonalet og køkkenet.

Velkomsttalen
Festen kan skydes i gang med alt fra en lille velkomstsang til en introduktion af alle gæster. Af hensyn til køkkenets mulighed for at servere maden lækker og varm for dine gæster bør du koordinere med personalet, så de ved hvor lang tid, velkomsten forventes at tage.
Introducér gæsterne for din toastmaster – og lad denne om at give de praktiske oplysninger om rygepauser, toiletforhold mm.

Rygepauserne tager længere tid end du regner med
Er det en stor fest med mange indslag – og mange rygere – foreslår vi altid at du aftaler officielle rygepauser med personalet. Hver rygepause tager nemt 10-12 min – og er der mange kan det i sidste ende betyde, at du og gæsterne sidder helt op til en time ekstra ved bordet. Tid man måske hellere vil bruge til at danse i. Derfor anbefaler vi, at man har rygepause, når personalet alligevel er i gang med at servicere jer med afrydning af service og opfyldning af drikkevarer.

Gaver og udpakning
Der er altid et gavebord klar til ethvert arrangement hos os. Der findes ingen tradition for hvordan udpakningen foregår. Er det en stor fest med mange gaver, kan du vælge at have hjælpere, der sørger for udpakningen og får skrevet ned hvad der er fra hvem.
Eller du kan selv pakke ud under velkomstdrinken. Så har du bare ikke tid til samtidig at tage dig af dine gæster. Du kan også pakke ud under kaffen – eller vente til dagen efter. Det giver dig bedre tid til at nyde denne del. Hvad du vælger er et temperamentsspørgsmål og helt individuelt.

Taler, sange og underholdning
Tendensen i dag går mod at lejlighedssange skiftes ud med taler og underholdning. Specielt til bryllupper ser vi ofte mange underholdende indslag. Eller indslag fra gæster, der er købt ind som en gave til værtsparret.
Ønsker I ikke indslag eller sange til jeres fest, så gør opmærksom på det i indbydelsen.
Styr det hele ved hjælp af en god toastmaster. Underholdning, der kommer udefra, skal koordineres med os, så de ikke skal vente unødigt på pause mellem retterne.
Vi har salmebøger til udlån.

Musik til sang eller dans – eller slet ikke?
At vælge musik til festen åbner også op for mange overvejelser. Skal der overhovedet være musik? Musikere eller jukeboks? Dans eller ikke dans? Musik til sange eller kun dansemusik? For nogen er det vigtigt for andre ikke. Valget er selvfølgelig dit. Vi henviser og anbefaler gerne forskellige muligheder, men tager os ikke af bookning og aftaler. Hvis du laver aftale med mere end 2 musikere, vil vi gerne vide det. Det betyder meget for bordopstillingen og vi vil gerne sikre at der er god plads til musikken, når de kommer.

Få flere gode råd

Du er altid velkommen til at kigge forbi, se vores flotte restaurant og få en snak om mad, fest, musik, pyntning eller mange af de andre opgaver i forbindelse med fester og gæster. Kontakt os på forhånd, så ved du at vi er i huset.

Se billeder fra Kongelunden

Vores restaurant ligger smukt og centralt placeret i udkanten af den lille by Skærup. Lige ved legeparken og med flot udsigt ud over landskabet fra de terrasser, der omgiver restauranten. Du kan danne dig et indtryk af de smukke omgivelser ved at se billederne herfra.